5xBeterBezig

Ik ging op zoek naar een methodiek waar een wetenschappelijke basis onder ligt en welke bij voorkeur het complexe proces van besluitvorming faciliteert. Ik vond het in Zweden; The Natural Step (TNS). Dr. Karl Henrik Robert, van huis uit oncoloog, ontwikkelde TNS in de jaren 80 van de vorige eeuw. Het uitgangspunt van The Natural Step is dat we de natuurlijke hulpbronnen van de aarde in een hoger tempo verbruiken dan de aarde kan aanvullen. Daarnaast vervuilen we het natuurlijke systeem met stoffen die zij niet kan verwerken en maken we het systeem kapot.  Dat gaat op den duur mis. Robert stelde een aantal principes vast die bepalend zijn voor de ontwikkeling van een duurzaamheidsstrategie. In eerste instantie bedoeld voor gemeenschappen, dorpen en steden, maar inmiddels ook met succes toegepast binnen typisch Zweedse bedrijven als IKEA en Scandic. The Natural Step wordt wereldwijd toegepast en biedt een gedegen theoretisch kader om visie-ontwikkeling van organisaties en overheden vanuit duurzaamheidsprincipes  en MVO verder te helpen.

Geïnspireerd door TNS ontwikkelde ik samen met Lucie Gelderblom de 5xBeterBezig-methode. Vijf spelregels die iedereen kan toepassen op zijn of haar eigen niveau. Van schoolklassen tot multinationals. Van huishoudens tot complete dorpen. Eenvoudige principes met een onverwacht grootse uitwerking.

Geïnteresseerd in de 5xBeterBezig-methode? Kijk dan verder op de website van Bleiblom, onze maatschap voor duurzame ontwikkeling.

bleiblom

Expertise